bikovi-stoka-vestacko-osemenjavanje-maksi-buls_660x330[1]

Centar za veštačko osemenjavanje u Deronjama

U Deronjama je otvoren prvi privatni centar za veštačko osemenjavanje krava. Strateški partner je Bajern genetik iz Bavarske.
Bik Ajzenhauer, peti u svetu po genetskom potencijalu, zajedno sa još dvanaest bikova iz nakvalitetnijih svetskih krvnih linija, zahvaljujući Bajern genetiku iz Bavarske, od sada su u štalama “Maksi bulsa”, centra za veštačko osemenjavanje u Deronjama. Vrednost bikova na genetskom tržištu je 100.000 evra.

Genetski potencijal ovih simentalaca dovoljan je da zadovolji sve potrebe srpskog i balkanskog tržišta, ali i da bude značajan izvozni potencijal na druga tržišta.

“Zaista ima smisla dovesti visoko kvalitetne genetske bikove u Srbiju, da se genetika proizvodi lokalno i da se proizvodnja takve genetike brzo podigne potencijal u Srbiji”, objašnjava Tomas Grup iz “Bajern genetika”.

U centru za veštačko osemenjavanje nedeljno će se proizvoditi do hiljadu doza najkvalitetnijeg simentalskog semena, koje će prema rečima stručnjaka omogućiti našim stočarima da imaju jeftiniju, a kvalitetniju proizvodnju.